Een afscheid in eigen tuin?
Ons eigen levenseinde. Een confronterende gedachte, maar een onvermijdbaar feit. Het is voor de meeste mensen niet gemakkelijk om erover te praten. Toch merk ik iedere keer weer dat het mensen en hun toekomstige nabestaanden ook veel rust geeft, te weten dat duidelijk is hoe iemand zijn of haar eigen uitvaart het liefst gestalte wil geven. Veel mensen denken nog steeds aan de crematie met daarna koffie en cake. Niet dat daar iets mis mee is, maar er is zoveel meer mogelijk.
Wensen en de Wet
Volgens de Wet moet bij het regelen van een uitvaart zo goed mogelijk naar de wens of de vermoedelijke wens van de overledene worden gehandeld. Het is mooi dat deze eis in de Wet staat, maar weet u wat die wensen zijn? En heeft u wel eens nagedacht over uw eígen ideeën en wensen als uw levenseinde nadert? Weet u wat er mogelijk is? Wat het kost? Wat het verschil is tussen begraven in een algemeen of familiegraf en cremeren? Kan ik thuis opgebaard worden? Wat is er mogelijk in een crematorium? Ben ik voldoende verzekerd? Kan ik mijn wensen van tevoren vastleggen? En zo zijn er nog veel meer vragen te bedenken.
Stop me maar gewoon onder de grond, ik wil niks
Bij Könst & Dunweg Uitvaartzorg – en ook bij onze andere vestigingen – merken wij in de dagelijkse praktijk te vaak dat er geen duidelijkheid is over wensen van een overledene en er niets of bijna niets is geregeld. Opmerkingen als ‘vader en moeder wilden er absoluut niet over praten’ of ‘stop me maar gewoon onder de grond, ik wil niks’ horen we helaas maar al te vaak. Soms komt er weken later uit een oude schoenendoos nog ergens een polis tevoorschijn, waarvan nabestaanden niets wisten. Dat is jammer, want elk mens verdient een waardig afscheid en daar kunnen mensen zelf – bij leven – al veel aan doen.
Informatiebijeenkomst
Onlangs mocht ik een informatiebijeenkomst verzorgen bij een kerkgemeenschap, waar een behoorlijk aantal mensen op af was gekomen. Sommigen hadden van dichtbij al afscheid moeten nemen van een dierbare, anderen meer op afstand. Maar alle aanwezigen hadden wel ideeën over de vormgeving van een afscheid, al vond men het lastig om over het eigen afscheid na te denken.
Schoorvoetend kwam er een vraag van iemand die wel een crematie wilde, maar een afscheid in een crematorium maar niets vond. Toevallig kende ik die mevrouw en wist ik dat zij een grote tuin had. Ik vroeg haar of ze er weleens over nagedacht had: een afscheid in haar eigen tuin. De tuin waar zij zo dol op was. Het hele gezelschap was verbaasd en keek mij ongelovig aan.
Natuurlijk is het in de wintermaanden wat moeilijker, maar ook dat is een mogelijkheid. Zo was er bijvoorbeeld de boer die vanuit zijn eigen boerenschuur begraven wilde worden. En de loonwerker die met de vorkheftruck naar de nabijgelegen begraafplaats gebracht werd. Mogelijkheden te over.
Kostenplaatje
Of wensen gehonoreerd kunnen worden is natuurlijk afhankelijk van de financiële mogelijkheden, want ook een uitvaart kost nu eenmaal geld. Vaak worden deze kosten onderschat. Het afsluiten van een verzekering of het wegzetten van een geldbedrag – bijvoorbeeld in een depositofonds – kan dan erg verstandig zijn.
Wilt u er meer over weten? Maak dan telefonisch een afspraak voor een persoonlijke gesprek of kom geheel vrijblijvend naar onze inloopspreekuren in Hoofddorp of Lisse.
Persoonlijk gesprek regio Nieuwkoop
Wij komen geheel vrijblijvend bij u thuis om uw wensen en mogelijkheden in kaart te brengen.
Inloopspreekuur Hoofddorp
Elke eerste woensdag van de maand, van 9.00 – 10.00 uur.
Inloopspreekuur Lisse
Elke tweede woensdag van de maand, van 9.00 – 10.00 uur.